Ga naar de inhoud

Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren?

Dat is nog niet zo’n gemakkelijke vraag. Wat Kerst is, weten de meeste mensen wel. Met Kerst vieren we dat Jezus is geboren. God heeft Zijn eigen Zoon naar de wereld gestuurd om mens te worden. Maar Pinksteren?

Op het Pinksterfeest vieren we dat de Heilige Geest in deze wereld is uitgestort. Je kunt er in de Bijbel over lezen in Handelingen 2. Misschien duizelt het je nu meteen al. De Heilige Geest uitgestort…. Bijna klik je deze pagina weg. “Van geesten wil ik niets weten….” Wacht even!

Dit is geweldig nieuws! Want de Bijbel vertelt ons dat God ons het goede wil geven. Dat goede zie je in Jezus, Zijn Zoon. Jezus is gestorven aan het kruis. Daardoor heeft Hij alles wat er in de wereld verkeerd gaat (en wat wij verkeerd doen!) gedragen. Hij deed dat voor ons. Maar Hij is, met Pasen, ook weer opgestaan. We zien: Jezus is sterker dan onrecht, ziekte en pijn, onze verkeerde dingen. Hij is zelfs sterker dan de dood!

Door geloof in Jezus ontvangen we van God al dat goede waar Jezus voor heeft gezorgd. Vergeving: God wil ons een ander, een beter mens maken. We ontvangen zelfs eeuwig leven: na dit leven houdt het niet op, maar mogen we voor altijd bij God zijn.

Maar ja, hoe krijg je dat? Hoe kun je gaan geloven? Dat wat er met Jezus gebeurd is, is tenslotte al 2000 jaar geleden…. Door de Heilige Geest! Hij is God Zelf, Die overal en altijd de liefde van Jezus in harten van mensen brengt. Ook mensen uit Wapenveld in 2021. De Heilige Geest zet Jezus in het licht.

Denk maar aan de Domtoren. Als je op een donkere avond door Utrecht loopt, zie je tóch, waar je in de stad ook loopt, de Domtoren. Dat komt omdat die toren door schijnwerpers wordt uitgelicht. Als die lichten uitvallen, zie je niets van die toren. Zo is de Heilige Geest. Uit onszelf halen we onze schouders op voor Jezus: hebben we geen oog voor Hem. Maar de Heilige Geest zorgt dat we het belang van Jezus gaan zien. En dat we van Hem gaan houden, omdat we beseffen: Hij heeft altijd al van mij gehouden.

Hoe doet de Heilige Geest dat dan? Jezus in het licht zetten? Hij werkt in je hart als je in de Bijbel leest. Of als je bidt. Of als je met mensen over het geloof praat. Belangrijk dus om dat te doen! In de kerken willen we dat graag samen met je doen. Dus: doe mee! Vier samen met ons het Pinksterfeest!