Ga naar de inhoud

Kerst

Wat vieren we eigenlijk met Kerst?

De geboorte van Jezus staat beschreven in het Nieuwe Testament: Zowel de evangeliën van Lucas (zeer uitgebreid) en Mattheus vertellen over deze wonderbaarlijke gebeurtenis. Overigens kondigde de profeet Jesaja al honderden jaren voor de geboorte van Jezus, Zijn komst aan.

Het woord Kerst is een verbastering van Christus

Waar komt het woord ‘Kerst’ vandaan?
Het woord Kerst is een verbastering van Christus. ‘Kerstenen’ betekent letterlijk: christelijk maken.

Wanneer wordt Kerst gevierd?
Kerst wordt ieder jaar gevierd op 25 december. Maar het is helemaal niet zeker dat dit de echte geboortedatum van Jezus was. Deze datum is pas in de vierde eeuw na Christus geprikt om een tegenwicht te bieden aan het heidense midwinterfeest: daarvoor vond de vroegere kerk het paasfeest veel belangrijker. Het is opmerkelijk dat het Jodendom in deze periode ook het lichtfeest viert: Chanoeka. Hierbij wordt de verovering van de Tweede Tempel in Jeruzalem herdacht.

Waarom is er een Tweede Kerstdag?
Het is in Nederland keurig in de wet vastgelegd: Pasen, Pinksteren en Kerst duren twee dagen. Dat was ooit wel anders: toen Kerst werd ingesteld, was het nog twaalf dagen feest, met op iedere dag de herdenking van een heilige en Driekoningen als slotfeest op 6 januari. Maar in de loop der eeuwen versoberde het feest, tot er in 813 op een concilie werd besloten tot het vieren van vier kerstdagen. Vierde en derde kerstdag verdwenen al snel, maar ondanks herhaalde pogingen om ook Tweede Kerstdag af te schaffen (in de achttiende eeuw vanuit protestantse versoberingsmotieven, tegenwoordig omdat we moslims ook een feestdag gunnen) bleef deze dag bestaan. Een extra reden tot kerkgang én een vrije dag voor de arbeiders vinden zowel kerkse als wereldse overheden een goed idee. Vroeger duurde het kerstfeest 12 dagen

Kerstsymbolen

Kerst is in onze tijd herkenbaar aan hele vertrouwde symbolen, zoals de kerstboom en de kerststal. Daarvan verwijzen er een aantal naar het oorspronkelijke verhaal: de kerstster en de kerststal.

In het Bijbelboek van Mattheüs staat dat drie wijzen of koningen een ster gezien hadden die volgens hen de geboorte van de koning van de Joden aankondigde. De ster staat dan ook symbool voor de geboorte van Koning Jezus.

De kerststal komt ook voor in het Bijbelse kerstverhaal. Lucas vertelt dat Jezus na zijn geboorte in een kribbe werd gelegd, omdat er geen plaats was in de herberg. En een kribbe vind je normaal gesproken in een stal…

Een kerstboom heeft helemaal niets te maken met het christelijke kerstfeest. Maar gezellig is het natuurlijk wel, zo’n mooie versierde boom in je huis.

Kom je het Kerstfeest vieren? De kerken nodigen je van harte uit! Klik hier om naar de agenda te gaan.